Mulți dintre noi obișnuim să servim un ceai fierbinte, considerând ceaiul o băutură simplă și reconfortantă, mai ales în timpul sezonului rece (deși ceaiul cald are nenumărate proprietăți benefice și în timpul verii). Iată că ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, alături de apa plată. Pentru că este atât de versatil, pentru că funcționează pentru orice ocazie și pentru că deține atât de multe proprietăți terapeutice, ceaiul își merită pe deplin popularitatea.
Ce beneficii oferă consumul regulat de ceai?
Ceaiul devine și mai bun atunci când descoperim că un consum regulat poate avea un impact pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Numeroase studii susțin abilitățile pe care le dețin ceaiurile în a întări sistemul imunitar, în a lupta împotriva inflamației și în a reduce riscul de cancer. Cald, fierbinte sau rece, cu atât de multe varietăți de arome de la plante medicinale și până la fructe și flori, ceaiul se poate savura în fiecare sezon.
Deși nu avem nevoie de prea multe motive pentru a servi o cană de ceai, parcă cea mai bună perioadă din an pentru a bea ceai este sezonul rece. Zilele mai scurte, temperaturile scăzute și lipsa luminii solare pot duce la dispoziții proaste, la obiceiuri alimentare nesănătoase, la sedentarism și, desigur, corpurile noastre prezintă un risc mai mare de a contracta o infecție virală și bacteriană în timpul iernii. Din acest motiv, este deosebit de important să îi oferim corpului, minții și spiritului sprijinul de care au nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor și consecințelor vremii reci. Cu varietatea de capsule ceai Dolce Gusto, devine foarte ușor și rapid să ne bucurăm de un moment de tihnă. A servi o ceașcă de ceai în timpul iernii e ca și cum am scălda corpul în căldură, în vitalitate, în confort și în nutrienți.
De ce este recomandat să bem ceai în timpul iernii?
Mulți dintre noi adorăm acea senzație atât de plăcută și reconfortantă pe care o simțim atunci când bem un ceai cald. Dar iată că ceaiul este foarte bogat în nutrienți care ne ajută să ne simțim revitalizați și să trecem cu bine peste toate infecțiile specifice sezonului rece. Digestia mai bună și metabolismul accelerat sunt alte beneficii de care avem parte atunci când obișnuim să consumăm ceai.
Sănătatea intestinală este esențială în timpul iernii, atunci când sistemul digestiv este foarte solicitat. Când corpul este expus în mod regulat la temperaturi mai scăzute, începe să încerce să economisească energie și căldură, rezultând un metabolism mai lent, afectând în consecință și sistemul digestiv.
De asemenea, în timpul lunilor de iarnă, avem tendința de a ne răsfăța cu mult mai multă mâncare și nu neapărat sănătoasă. De sărbători, obișnuim să mâncăm porții mai mari și mai bogate în zahăr și grăsimi. Alimentele grase, dulci și lipsite de fibre pun o mare presiune asupra sănătății noastre digestive și pot provoca reflux acid, arsuri la stomac și încetinirea sistemului digestiv, conducând astfel la dureri de stomac și la constipație. Consumul de ceai sprijină o bună digestie și stimulează popularea cu bacterii intestinale sănătoase, deoarece conține antioxidanți și polifenoli care s-au dovedit că susțin digestia și contribuie la descompunerea grăsimilor. De asemenea, ceaiul poate ajuta la minimizarea tulburărilor digestive și la eficientizarea funcției intestinale.
Tot în timpul sezonului rece, cu toții avem un metabolism mai lent și o tendință mai mare de a crește în greutate. Iată că o ceașcă de ceai luptă împotriva creșterii în greutate și sprijină metabolismul lent. S-a demonstat că multe ceaiuri suprimă pofta de mâncare, iar cercetările au descoperit că o ceașcă sau două de ceai pe zi contribuie la oxidarea grăsimilor și la stimularea metabolismului.