Tartrul este placa calcifiată care se întărește pe dinți și gingii. Apare rareori la persoanele sănătoase, dar oricine îl poate avea. De obicei, este rezultatul unor obiceiuri de igienă orală precare, cum ar fi faptul că nu vă spălați pe dinți în mod regulat, nu folosiți ața dentară sau aveți gura uscată din cauza medicamentelor sau din alte motive. Dacă vrei să previi formarea tartrului sau să scapi complet de el, citește acest articol! Îți vom explica ce cauzează tartrul și cum poți preveni formarea lui pe dinții tăi de acum înainte.
Cum să previi acumularea plăcii dentare?
Există mai multe modalități de a preveni acumularea plăcii dentare. Poți încerca să folosești o pastă de dinți pentru controlul tartrului care luptă împotriva plăcii și ajută la prevenirea bolilor gingivale. Folosiți o periuță de dinți care se potrivește gurii dumneavoastră și care aduce peri pe lângă dinți și gingii. Căutați o periuță de dinți cu peri moi și un cap mic. Dacă aveți probleme cu curățarea dinților din spate, căutați un răzuitor de limbă. Acesta va îndepărta excesul de bacterii, particulele de alimente și celulele moarte de pe limbă și dinți.
Vizitați în mod regulat dentistul pentru curățări și controale dentare. Un dentist va putea să identifice și să trateze orice acumulare de placă înainte ca aceasta să se transforme în boli ale gingiilor. Încercați să aveți o dietă sănătoasă și săracă în zahăr. Evitați alimentele care favorizează apariția plăcii bacteriene, cum ar fi băuturile și gustările zaharoase. Beți multă apă și asigurați-vă că vă spălați pe dinți și folosiți ața dentară zilnic.
Nu uitați să folosiți ața dentară!
Ața dentară este unul dintre cele mai neglijate obiceiuri de îngrijire dentară. Mulți oameni nu folosesc ața dentară în mod regulat și sfârșesc prin a se confrunta cu boli ale gingiilor și carii dentare. Studiile au arătat că persoanele care folosesc ața dentară în mod regulat au mai puține carii dentare și boli ale gingiilor decât cele care nu folosesc ața dentară. Folosirea aței dentare o dată pe zi vă va menține gingiile sănătoase și curate. Folosiți o bucată de ață dentară lungă de 18-20 de centimetri și înfășurați-o în jurul celor două degete mijlocii. Asigurați-vă că vă curățați sub gingii, deoarece aici este locul unde sunt prezente cele mai multe boli gingivale. Nu folosiți o ață dentară electrică, deoarece nu va fi la fel de eficientă ca folosirea aței dentare tradiționale.
Cea mai bună pastă de dinți pentru tartru este cea care conține fluor. Aceasta vă va face dinții mai puternici și va combate respirația urât mirositoare. De asemenea, puteți folosi un dizolvant de tartru pentru a îndepărta placa și tartrul de pe dinți. Asigurați-vă că folosiți ața dentară o dată pe zi pentru a preveni bolile gingivale. Mâncați o dietă sănătoasă și vizitați în mod regulat dentistul pentru controale.
Tartrul este o substanță gălbuie, de culoare gălbuie, care se acumulează pe dinți și care poate provoca boli ale gingiilor. Totuși, nu este atât de înfricoșător pe cât pare! Tartrul este pur și simplu o combinație de bacterii și minerale care s-au acumulat pe dinți după ce ați mâncat alimente.
A scăpa de tartru nu este numai bun pentru gingiile tale, ci și pentru a preveni ca bacteriile să se lipească de suprafața dinților și să creeze carii, care sunt găuri mici în dinți care îi fac mai slabi. Deoarece tartrul apare adesea împreună cu placa bacteriană, ținându-le pe amândouă la distanță vă va ajuta să evitați această acumulare dezgustătoare pe albiile perlate.